(Ne)zabezpečený internet věcí

Je to typický neduh nových, rychle se rozvíjejících technologií: absence zabezpečení. Není proto divu, že předpovědi týkající se bezpečnosti v oblasti internetu věcí nepatří mezi ty nejoptimističtější – podle analytiků Gartneru by za necelých pět let, tedy v roce 2020, měla více než čtvrtina zjištěných útoků zahrnovat v nějaké podobě právě oblast internetu věcí (otázkou pochopitelně zůstává, kolik takových útoků identifikovaných nebude a jaká data při nich skončí v neoprávněných rukou). Výdaje na zabezpečení IoT sice poměrně rychle stoupají (v letošním roce meziročně téměř o čtvrtinu), celkový objem vydávaných prostředků je ale stále opovážlivě malý – v letošním roce by mělo jít o necelých 350 milionů (sic) dolarů. Nárůst výdajů v této oblasti by se ale měl v následujících letech zrychlovat – již za dva roky by podle analytiků mělo jít o více než půl miliardy dolarů (viz trh v číslech).

Nárůst výdajů na bezpečnost bude souviset zejména s nástupem skutečně drahých „koncových bodů“ IoT – zejména připojených a výhledově též autonomních aut – a také s rostoucím nasazováním IoT v průmyslu, především ve výrobní oblasti, kde bude díky IoT a fenoménu industry 4.0 poprvé řada systémů plně připojena, a bude tedy třeba je mnohem důkladněji zabezpečit. Pokud jde o to, kde se bude většina bezpečnostních aktivit v případě IoT odehrávat, je například vedoucí výzkumu Gartneru Ruggero Contu toho názoru, že: „Půjde především o správu, analytiku a zpřístupnění zařízení a jejich dat. To znamená, že bezpečnostní funkce, jako jsou monitoring, detekce nebo kontrola přístupu, musejí být schopny škálovat s vlastní IoT infrastrukturou. I proto budoucnost cloudových bezpečnostních služeb úzce souvisí s budoucností IoT,“ vysvětluje Contu a dodává: „Odhadujeme, že do roku 2020 bude více než polovina řešení IoT používat nějaký druh cloudového zabezpečení.“

Bezpečnost IoT, ale také bezpečnostní řešení založená na internetu věcí jsou skvělou příležitostí – a je téměř jisté, že se na ně zaměří nové start-upy i projekty etablovaných dodavatelů také v Česku – jde o jedno z doplňkových témat, kterým se budeme věnovat v letním Reportu.

Čeho se v souvislosti s internetem věcí a jeho (ne)zabezpečením nejvíce obáváte?

Napište nám emailem nebo na Twitter.

 


Uveřejněno

v

,

od

Značky: